top of page

Prague 4 Skillz

Aktualizováno: 30. 5. 2023




Neznáte ještě parkour a breaking? Přijďte v červnu na Prague 4 Skillz


Po padesáti letech na ulicích periférie do světel ramp metropole. Dvoudenní červnová akce (16.-17.) Prague 4 Skillz v pankráckém parku pod mrakodrapy představí na nejvyšší úrovni dva nové olympijské sporty – parkour a breaking.


„Chceme ukázat nejen sport a soutěž, ale i celou kulturu široké veřejnosti naživo. Ukáží se tu nejlepší čeští parkouristé v čele s Petrem Hubkou, který už se prosadil i v zahraničí, a dokonce světoví tanečníci breakingu, B-boys, Nikita a Bruce Wayne. A za rok sem chceme dostat i olympijskou kvalifikaci,“ oznamuje ambice Daniel Lacek, zvaný Chill, pionýr a hluboký třicetiletý znalec této scény.

Vystihuje ji už název celé akce Prague 4 Skillz, ve smyslu „pro dovednosti“, zároveň s nespisovným, sršatým grafiťáckým z na konci. Její význam tu podpoří i francouzští rozhodčí, připravující se právě na olympijskou premiéru v Paříži 2024.

Pátek bude patřit parkouru, „pouličnímu pobíhání“ přes překážky z platforem nebo kovových trubek. Jeho základy najdete po druhé světové válce mezi vojáky francouzské cizinecké legie, kteří chtěli poněkud zábavněji trénovat co nejefektivnější běh s překováváním překážek. V devadesátých letech jejich aktivity proměnil ve sport David Belle, za ikonickou první kapitolu učebnice se považuje film Okrsek 13. V Česku je zastřešuje Česká parkourová asociace a organizace jako například Inmotion nebo Artmoving.cz. Soutěžit se bude v disciplínách skill a style ve věkových kategoriích 15-17 a 18+.

Sobota proběhne ve znamení breakingu, dříve breakdance, který se zrodil v sedmdesátých letech v New Yorku a Los Angeles. Vzpomeňte na videoklip Thriller od Michaela Jacksona, stylotvorný My adias od Run DMC anebo pak atmosféru filmu Flash dance, a máte základní představu. Od začátku breaking přebírá i prvky z jiných tanečních stylů nebo pohybových aktivit jako kung-fu či brazilského bojového umění capoeira. Soutěžit se bude v bitvách 1x1, 3x3 ve třech kategoriích do 12 a do 16 let a 18+.

Jako finále pak proběhne poprvé v Česku otevřená soutěž Time for Tricking, kde se ve volných sestavách představí runneři a tanečníci ze zhruba stovky už zkušených účastníků Prague 4 Skillz. „Pokořit gravitaci nedokážeš za chvíli. Tihle lidé se připravují už aspoň deset let, aby se mohli ukázat na takové úrovni,“ přibližuje Daniel „Chill“ Lacek. Zároveň se však chystá i prostor pro volné lekce pro širokou veřejnost i soutěž při příchozí.

Oba dny se ponesou v atmosféře volné hiphopové a streetartové kultury, po skončení soutěží tu proběhne after párty se známými DJ´s Jastym a Tajem z Francie, objeví se i řada zajímavých osobností z jiných sportovních odvětví jako freestylový motokrosový čaroděj Petr Pilát, nebo elitní skokan do vody z vysokých věží Michal Navrátil, medailista z mistrovství světa i šampion Red Bull Cliff Diving. Pořadatelský servis a režii zajistí tým Martina Dvořáka a jeho osvědčené agentury SportGroup, který na stejném místě pořádá i tradiční sportovní a volnočasový podzimní festival Kavky 4 sport. Záštitu podrží i Ondřej Kubín, starosta Prahy 4. „Získat mladé ke sportu musíme tím, co baví hlavně je,“ říká moudře Dvořák. Přijďte nasát atmosféru a ducha tuhle stále ještě „neprovařené“ subkultury, nebudete litovat. Vstupné se neplatí.




30 zobrazení0 komentářů
bottom of page