top of page

Přírodní Česko-německý půlmaraton se vrátil i do lesního hraničního seběhu


Česko-německý půlmaraton se vrátil na území obou zemí, jak káže jeho název, a provedl běžce opět už pošesté malebnou podzimní krajinou chodského pohraničí. Úspěšně pokračoval seriál zážitkových běhů v přírodě Trail Running Cup.

Stejně jako loni se do lesů vyrazilo z Nemanic stoupáním loukou k Novosedelským hutím, po napojení na tradiční pasáže se probíhalo i zaniklou německou obcí Lučina/Grafenried s monumenty tragické historie zdejšího kraje. Radost připravil po covidové pauze comeback technického hraničního seběhu. Následovala známá lesní cesta a závěrečný výživný kopec vysokou travou nahoru i dolů.

To všechno nejlíp zvládl Petr Vaněček, nadšený vítěz srpnového Lipenského horského půlmaratonu, kde absolvoval svoji premiéru v TRC. „Běželo se mi zase dobře, i když tentokrát to bylo těžší než na Lipně, ale moc se mi to zase líbilo. Už hned po třech kilometrech po odbočce na kratší trať jsem neviděl nikoho před sebou a běžel si podle svého. Kopce mé soupeře asi dostaly, i když šli taky pěkně. Užíval jsem si to sám vepředu. V závěru jsem se už mohl i ohlížet,“ hodnotil svůj výkon 32letý samorost ze Sušice.

Den před půlmaratonem si dal Velkou cenu Zadova v běhu do vrchu, prý jen na rozcvičenou, šetřil se a … nevyhrál. Opět se ukázala i jeho přítelkyně, nejhalasnější fanynka na trati i v okolí. „Řvala jak na lesy,“ smál se vítěz. „Já ji slyšel i v Německu, a stejně tak ještě hluboko v lese, když ani nebyla vidět. Jenže to povzbuzuje spíš moje soupeře,“ smál se. Není divu, že i ona dostala zaslouženou medaili, přestože neběžela, však na Lipně ocenila její výkon i olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Stupně vítězů doobsadili Jan Mitáček s cílovou ztrátou 2:24 a pravidelný účastník TRC Jan Friček (-3:15). Skvělou formu posledních měsíců potvrzuje první padesátník Zdeněk Beck z Jevan – sedmý za 1:49. „Běželo to samo, super trať, zážitek opravdu dobrý. Tempový závod, tady si neodpočineš, jdeš pořád do plnejch včetně posledního kopce. Užil jsem si to,“ hlásil.

A uznání zaslouží i nejstarší veterán 76letý Petr Janový z Plzně, který taktéž nechybí na žádném závodě a tady zvládl kompletní trať za 3:29:07.

Ženám vládla Zdeňka Lebová (2:04:36, absolutně devatenáctá), která letos vyhrála už známý Baroko maraton. Běžela tu potřetí, loni skončila třetí, před dvěma lety při přeznačené trati předstihla zablouděnou Radku Faltusovou, takže si až teď užila skutečně plnohodnotný triumf. Druhá skončila s odstupem tři a půl minuty domažlická Marta Kobanová, třetí pak Zdeňka Pěčková.

Doprovodnou sedmičku vyhrál symbolicky Christoph Kumschier (24:37), takže česko-německá parita zůstala zachována i ve výsledkové listině. Jako vždy tu běhaly i děti, místňáci versus potomstvo cestujících závoďáků. A poprvé nabídl své služby všem elitní masér Karel Kuchynka. „Věřím, že jsem pomohl, a že běžci pocítí, jak je servis těla důležitý. Příště přijedu zase,“ přislíbil.

Trail Running Cup pokračuje už za necelé dva týdny, v sobotu 16. října premiérou Kralického maratonu. Třicítka a později půlmaraton z Dolní Moravy od hotelu Vista mění trasu a poprvé se dostane opravdu i na vrchol Králického Sněžníku do 1423 metrů.

Kompletní výsledky najdete zde.

Foto: Martin Wawrzyczek



4 zobrazení0 komentářů
bottom of page